„Уан Уърлд Клоутс Трейд България“ или както е по-известна – „Хумана България”, е част от международната мрежа благотворителни организации „HUMANA People to People”. Тя обхваща организации от 42 държави в Европа, САЩ, Африка, Азия и Латинска Америка, които се фокусират върху подобряването на живота на хората от Третия свят чрез образование, здравеопазване и превенция на заболявания, развитие на фермерски клубове, осигуряване на храна в училищата и др.

У нас „Хумана“ стъпва през 2004 г., като още в началото основната й дейност е да сортира и доставя дрехи втора употреба на магазини с цел положително въздействие върху социалната сфера и околната среда в България и по света, както и да предлага на своите клиенти качествени услуги и продукти. Употребявани дрехи се доставят и на домове за хора със специални нужди.

Постепенно броят на магазините се увеличава, като в момента те са вече 25 и са разположени в София, Варна, Бургас, Велико Търново, Шумен, Русе, Търговище, Пловдив, Сливен, Пазарджик, Габрово и Разград.

Работните места в компанията наброяват повече от 300, включвайки всички дейности на “Хумана България” – в магазините и в сортировъчния център, който в момента е разположен близо до варненския квартал „Аксаково“ върху 8500 квадратни метра площ. Но предстои да се премести в специално построена за нуждите му сграда с площ от 10 хиляди квадратни метра.

Работните места в компанията наброяват повече от 300, включвайки всички дейности на “Хумана България” – в магазините и в сортировъчния център, който в момента е разположен близо до варненския квартал „Аксаково“ върху 8500 квадратни метра площ. Но предстои да се премести в специално построена за нуждите му сграда с площ от 10 хиляди квадратни метра.

През 2017 г. “Хумана България” възобнови програмата за доставка на дрехи на организации, които се нуждаят от подкрепа, предоставяйки дрехи, които по друг начин биха били скъпи за закупуване. С тази дейност организацията достигна основната си цел – да подкрепи хората в нужда. По принцип акцията се провежда два пъти годишно, за да могат хората да получават зимни и летни дрехи. Проектът се осъществява чрез доброволните усилия на персонала на „Хумана България“.

Във всяка от акциите бяха дарени 1000 – 1500 кг дрехи. Пакетите съдържат дрехи, текстил и играчки, разделени по вид, пол и размер за пет социални домове – три за възрастни и два за деца. С този проект „Хумана България“ не само дарява дрехи, но и насърчава своите служители да участват и да се чувстват активни в оказването на помощ на нуждаещите се хора.

Използваните дрехи се събират от “Хумана” в различни страни в цяла Европа. Сортировъчният център в България получава дрехи от Италия, Германия, Австрия, но също така и от Дания, Швеция и Норвегия, което позволява разнообразие и по-голямо качество на предлаганите дрехи втора употреба. Събирането на дрехи се управлява от национални организации на “Хумана”, които допринасят за финансиране на проекти за развитие, насърчавани от “HUMANA People to people”.

Само през 2017 г. в магазините на „Хумана България“ са били продадени над 2 милиона бройки дрехи втора употреба, а други около 1,1 млн. бройки са изнесени за магазини „Хумана“ в други държави.

“Хумана“ има над 30-годишен опит в развитието на местни общности и управлява голяма мрежа от служители и доброволци в селските райони по цял свят, предотвратявайки възникването и развитието на болести. През 2016 г. повече от 11 милиона души са се възползвали от здравните програми на Хумана.

Една от най-добрите програми на организацията е TCE (Общ контрол на епидемиите). Въоръжени с ноу-хау и местен опит, събрани през последните 16 години, инициативата TCE на Хумана Пийпъл ту Пийпъл играе жизненоважна роля в борбата с разпространението на ХИВ, СПИН и туберкулозата чрез интензивна програма за превенция и грижи в около 12 държави.

TCE е предназначена да помага на заразени хора, както и на цели общности, за да се постигне контрол върху епидемията. През 2016 г. програмата TCE е достигнала до 6,5 милиона души в Африка и Азия и са тествани 728 750 души, от които 49 500 – за ХИВ.