Българска Асоциация Кръгов Текстил и световноизвестната дизайнерка Невена
обединяват усилия в името на устойчивата мода

Невена Николова е красивата страна на текстила – тя облича световни звезди и обществени фигури, сред които Ел Макферсън, Никол Шерцингер, Елизабет Хърли, съпругата на президента Десислава Радева и др. Дизайнерката и Българска Асоциация Кръгов Текстил (БАКТ) започват съвместна работа в името на устойчивата мода. Модата е много повече от актуалните цветове и десени на сезона. Днес да си устойчив става все по-важно, защото е свързано с въздействията и отпечатъка върху планетата при създаването и развитието на продукт или услуга. Невена става посланик на добрите практики по оползотворяването и рециклирането на текстил,  които са силно застъпени и добре развити в България чрез дейността на БАКТ. „За мен това е естествена стъпка в стремежа да утвърдим изцяло устойчив бранд и е в унисон с разбиранията ми за смислена мода, които са заложени още при създаването на марката. Искам да съм сигурна, че когато говорим за устойчиви текстилни продукти, за устойчива мода, ще постигнем наистина промяна, ще имаме резултати на практика, а не само заявка на намерения. Затова поканих БАКТ да създадем тази положителна промяна заедно – те разполагат с експертизата, нужните знания и опит, с които да набележим правилните стъпки“, коментира Невена.

Извън бляскавия свят на модата, текстилът има и своя тъмна страна, свързана с екологичните въздействия от производството на нови дрехи и увеличаващия се дял на текстилните отпадъци. Не случайно текстилът е наричан новата пластмаса – производството и продажбите на текстилни продукти се увеличават лавинообразно всяка година, това води до все по-големи количества отпадъци от текстил, а въздействията върху околната среда са огромни. През последните 2 години БАКТ фокусира усилията си да популяризира екологичните спестявания от повторната употреба и рециклиране на текстил, както и да насърчи отговорното потребление и възможностите за намаляване на личния отпечатък на всеки чрез разделното събиране и удължаване живота на дрехите и текстилните артикули като цяло. „Така наречената „бърза мода“ и производството на все по-некачествени дрехи правят още по-видими негативните екологични въздействия. Изключително важно е да прилагаме мерки, насърчаващи кръговия подход и трансформацията на индустрията. В България повече от 25 години се развива дейност, която води до намаляване и компенсиране на негативните въздействия върху околната среда. Струва си тези възможности да достигнат до все повече хора и сътрудничеството с Невена ще ни подкрепи в тази мисия“, коментира Севдалин Спасов, председател на БАКТ.  Само за последните три години членовете на Асоциацията са обработили и оползотворили над 96 000 тона текстилни отпадъци като са спестили 1,7 млн. тона въглеродни емисии за производството на нов текстил и облекло – равносилно на годишните емисии от 2 млн. автомобили (това са ¾ от всички коли в България), а предотвратеното количество изхвърлен текстил на сметищата е равно на спестената пластмаса за производството на 5 млрд. бутилки.

Българска Асоциация Кръгов Текстил (БАКТ) обединява компании с натрупана експертиза в областта на разделното събиране и оползотворяване на отпадъци от текстилни продукти, подготовката им за повторна употреба и тяхната пазарна реализация като дрехи и обувки втора употреба. Членовете на организацията са близо 50 български и международни компании с дългогодишен опит в сектора, които се развиват както спрямо изискванията на пазара и най-добрите практики, така и в унисон с принципите за устойчивост и ресурсна ефективност. Компаниите прилагат кръгови бизнес модели в България повече от 25 години и осъществяват успешно дейността си в други държави-членки на Европейския съюз, както и в трети страни като Швейцария и САЩ.

За допълнителна информация: Невена Давидова, info@bact.bg, 0897299608; Невена Николова – nevenacouture@gmail.com; 0888 201030;